Park Mills Ground Investigation and Remediation

28.02.16

Remediation and Enabling Works

REC was commissioned by Jones Homes to investigate the former Park Mills site, and develop an innovative, cost effective remediation and enabling works solution. Due to be developed for residential end use, Park Mills was a challenging site with a significant historical legacy, having previously been used for the manufacture of textiles until the latter half of the 20th century. Subsequently, Park Mills was acquired by former England Rugby Union Captain and BBC Question of Sport personality Bill Beaumont.

Background

The area was formerly home to a cotton spinning works with a large reservoir, boiler house and chimney. In the 1960’s the former reservoir was in-filled with materials generated from the construction of the M6 (Britain’s first motorway). Unfortunately, due to the highly unregulated nature of the waste industry at this time it was not only soils that made their way to being tipped on-site, but also concrete and debris.

Geo-Environmental Site Works

A detailed Ground Investigation and Geo-Environmental appraisal was completed to inform the design of a regulatory compliant, pragmatic and above all cost effective regeneration solution. This utilised the latest practices in contaminated land risk assessment and also the CL:AIRE protocol for materials management and de-classification of waste soils. REC’s approach was developed in partnership with specialist brownfield remediation contractor, ADM Regeneration. It delivered a holistic land remediation solution, that ensured all historical contamination was remediated on-site, and surplus soil arisings were removed to a receptor site as a ‘materials management direct transfer, thus diverting waste from landfill.

ADM Regeneration and REC also designed a detailed enabling works solution. This ensured that all dwellings could be supported by a shallow traditional spread foundation bearing on either re-engineered ground using a vibro stone column or natural bearing stratum.

The innovative use of the CL:AIRE Materials Management Plan (MMP) ensured that the sub-soil required for the proposed residential gardens was generated during the earthworks exercise on-site. It was then suitably tested and validated by our environmental consultants. All materials from the former mill buildings, foundations, and to a certain degree the in-filled reservoir, were recycled in accordance with the WRAP protocol in order to ensure legislatively compliant and sustainable re-use of construction aggregates.

A cut and fill operation was undertaken across the site to infill the pond area with chemically and geotechnically suitable materials. This then produced a development platform for the mixed-use residential development for Jones Homes.

original-2